Hieronder een tip, gebaseerd op recente ervaring, voor echtparen van ons lid Mar van der Marel.
“Beste (mede)landers…..
Vandaag zijn Nicolette en ik weer bij Immigration Office geweest voor een verlenging van ons 12 maanden visum.
Zoals bekend zijn er, voor het verkrijgen van een dergelijk Non-Immigrant visum, diverse eisen
De eisen op het financiële gebied zijn :
- THB 800,000 per persoon gedurende de 3 maanden die voorafgaan aan de ingangsdatum van het nieuwe 12 maanden visum, op een (persoonlijke) bankrekening vast te zetten.
Of
- Een verklaring van de ambassade waarin staat dat men een inkomen heeft van voldoende omvang om in de eigen levensbehoeften te kunnen voorzien.
Alternatief betekende dat de beide partners elk een bankboekje met THB 800,000 (in totaal dus THB 1,600,000 = Euro 35,000 – 40,000 !!!) ) moesten hebben om beiden een 12 maanden visum te kunnen laten verkrijgen.
Als Hollander vond ik dat altijd “zonde van het geld”….
Voor echtparen was er ook nog een alternatief. Via een heel ingewikkelde weg (trouwboekje in Thais laten vertalen bij de Thaise ambassade in Den Haag (?), documenten laten legaliseren etc etc.) had men slechts één bankboekje nodig. De partner kon dan “meeliften” op het visum van de eerste persoon. Hierdoor zou er “slechts” THB 800,000 voor een echtpaar 3 maanden vast op een bankrekening hoeven te staan.
Vandaag hebben Nicolette en ik een andere methode met succes uitgeprobeerd. Wij hebben van de Ambassade in Bangkok een verklaring gevraagd waar in staat dat, voor zover bij hen bekend, wij al lange tijd getrouwd zijn. Met deze verklaring heb je ook maar één bankboekje nodig om voor allebei een 12 maanden non-immigrant visum te krijgen. In deze moderne tijden “lift ik mee” op Nicolette haar visum. In “the good old days” zou de vrouw met de man meeliften maar dat is niet meer zo in 2014…… De vrouw hoeft dus niet de afhankelijke partij te zijn…
De verklaring van de ambassade is eenvoudig (tegen betaling van THB 1,300) te verkrijgen. Naast die THB 1,300, heeft men alleen het trouwboekje nodig plus een verklaring van de gemeente waar je voor het vertrek was (of wellicht zelfs nu nog bent) ingeschreven. In die verklaring moet dan de datum van het huwelijk staan en dat het bij de gemeente bekend is dat de echtelieden op het moment van vertrek nog steeds getrouwd waren.”